ПЛАН ЗА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТАза учебната 2022/2023 г.

БЮЛЕТИН за безопастност на движението по пътищата за месец октомври 2021 г.  може да видите ТУК:

ПЛАН ЗА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТАза учебната 2021/2022 г.

Отчет за работата по безопасност на движение по пътищата в НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ гр. Казанлък за учебната 2020/2021 година можете да видите ТУК:

 

  Бюлетин на  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ месец май, брой 7  2021 г.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, съвместно с платформата Уча.се,
разработиха видео уроци по безопасност на движението по пътищата подходящи за деца и младежи.

ВИДЕО УРОК: КАК ДА СЕ ДВИЖИМ БЕЗОПАСНО?
В този видео урок ще научиш основните правила за безопасно движение на пътя. Знаеш ли кои са пешеходците? А къде се движат, ако няма тротоар? Не забравяй да се оглеждаш внимателно, когато пресичаш дори на пешеходна пътека! А знаеш ли как да пресечеш, ако си на колело? Ако искаш да научиш отговорите на тези и още много въпроси, давай смело напред към урока!

С този видео урок научи как да намалиш риска от пътнотраспортни произшествия! Припомни си най-важното за правилата за движение по пътищата и виж как да прецениш пътната обстановка. Какви стъпки да предприемеш при инцидент на пътя? Какво е двустранен констативен протокол? Кой има отговорност да се обади на 112 при инцидент? А кои са задължителните принадлежности в колата? Какво знаеш за ограниченията на скоростта? Отговорите на тези и много други въпроси в по-малко от 8 минути.

В този видео урок ще обсъдим колко опасни могат да са няколко секунди с поглед в телефона. Когато си на пътя, телефонът няма място в ръцете ти! Ако слушаш силна музика, има голяма вероятност да не чуеш приближаващата кола. Тези правила важат не само за пешеходците, но и за шофьорите – абсолютно забранено е говоренето по телефона по време на шофиране. Вижте в урока и други съвети за безопасно движение на пътя.
В този видео урок ще разбереш защо е толкова важно да се слагат коланите без значение дали си на предната или на задната седалка! Независимо колко бавно се движи колата или колко е кратко разстоянието поставянето на колана е задължително. Ако забележиш, че твой приятел е забравил да го сложи, припомни му. А знаеш ли как и къде трябва да седят децата под 12 години и под 150 см? В този урок можеш да научиш всичко това.
В настоящия видео урок ще обърнем внимание на една много важна тема – младите водачи и алкохолът. Какъвто и алкохол да употребяваш, това забавя реакциите и нарушава концентрацията на шофьора. Затова никой, никога не трябва да пие, когато шофира! Дори само едно питие увеличава риска от сериозно нараняване на пътя 5 пъти. След като попадне в кръвта, алкохолът стига до мозъка за около 10 минути. Вижте в урока още факти за алкохола, които всеки млад водач трябва да знае.