uzunov (1)
 Дечко Узунов
Vanyo Kolev
 Дечко Узунов (глава, бронз) в сградата на гимназията – скулптор Ваньо Колев

Дечко Узунов е роден на 22 февруари 1899 год. в град Казанлък. На 35 години става професор по изящно и декоративно изкуство в Художествената академия в София (1938 – 1962). През 1937 год. получава почетен диплом в Париж за живопис и сребърен медал за фреската „Кирил и Методий“ от Ватикана. Три пъти е взимал участие в бианалето във Венеция. Участвал е в много международни изложби. Със собствени изложби се е представял в Унгария, Румъния, Югославия, СССР, Китай, Гърция, Германия, Франция, Австрия, Турция, Кувейт и др.

Негови картини се намират в Националната художествена галерия в София, Софийската градска художествена галерия и други галерии в страната, както и в Националната галерия в Букурещ, Музея за модерно изкуство в Будапеща и Братислава, Музея за изобразително изкуство „А.С.Пушкин“ в Москва, Музея на модерното изкуство в Париж. Има картини и в частни колекции в Югославия, Ню Йорк, Мексико, Италия, Англия, Франция, Атина и др. Получил е множество ордени, медали и звания. Член е на БАН.

През 1976 година е избран за президент на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО АГАР, а през 1978 г. е избран за почетен член на Мексиканската академия на изкуствата. През 1982 е избран за член на Европейската академия за наука и изкуства, а през 1983 г. става член на Съветската академия на изкуствата. На 26 април 1986 година умира в ателието си в София.

Повече информация за Дечко Узунов може да намерите – ТУК.

 Първите ученици на гимназията заедно с акад. Дечко Узунов – Випуск 1972

vipusk72

Стефанка Павлова, Милчо Христов, Дечко Узунов, Никола Заров, Георги Стоилов, Цвятко Цветков, Митко Тозев,Сергей,Володя Вълчев, Надежда, Светла и Петко Москови, Петър Газинчев,Тодор Минчев, Ганчо Карабаджаков, Тамара , Александър Сахатчиев, Димитър Лалов, Светла, Пенка, Вихрони Попнеделев, Антон Радулов, Ал.Сахатчиев, Сергей Дончевски, Иван Трифонов